Under senaste året har svenska fondrobotarna tagit ytterligare kliv för att att öka tillväxten framöver. Lysa, där både Christer Gardell och Nicklas Storåkers finns med som investerare, anser sig ha förstaplatsen i tillväxtracet bland robotspararna.
De svenska fondrobotarna, med kända profiler bland ägarna, växlar upp för ytter ligare marknadsandelar efter ett växtstarkt 2021. Lysa, med kapital från Christer Gardell och Nicklas Storåkers, anser sig sitta i pole position för det stundande racet.
Lysa, the Swedish robo advisor that recently made a foray into Denmark, is launching a broad equity fund that means customers saving in its broad offering will have money transferred from a feeder fund to a direct investing product with a significantly larger investment universe.
Svenskerne strømmer til den svenske robotrådgiver Lysa, mens danskerne er ved at få øjnene op for fintech-virksomheden.
Svenske Lysa har haft vind i sejlene, siden investeringsrobotten i april rullede ud på det danske marked.
Anders Borg, Christer Gardell, Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Claes Hemberg har alla investerat.
Spartjänsten Lysa rekryterar från Zettle, Qapital, Vinge, Mannheimer Swartling och Spotify för att bättre möta bolagets snabba tillväxt.
Emilie Andersson, medgrundare till fondbolags-raketen Lysa, bjuder på några av sina framgångsnycklar.
Lysa är exempel på en populär fondrobot.
Svenske Lysa tror ikke på "get-rich-quick-schemes", hvor man lokker kunderne med vilde kampagner og store ord om hurtig rigdom.
Frida valde att spara med hjälp av fondroboten Lysa, delvis eftersom de hade bäst avgift.
Med en pris, der næsten er den halve af de danske robotrådgiveres, går svenske Lysa nu ind på det danske marked.
Lysas förvaltade kapital växte med 900 % på 4 år – expanderar utomlands.
Betydligt mer pengar har tagits ur svenska fonder än vad som har investerats, men spartjänsten Lysa går mot strömmen.
Nu vill Lysa få över storbankernas företagskunder.
Spartjänsten Lysa växer och tar in juristen Jessica Sædén från Mannheimer Swartling.
Svenska robotrådgivaren Lysa har femdubblat sitt förvaltade kapital senaste året. Patrik Adamson, vd på bolaget, berättar om bolagets utmaningar och framgångar.
Spartjänsten Lysa har anställt Clara Linde som produktägare. Hon kommer närmast från en tjänst som projektledare på Avanza.
Svenska robotrådgivaren Lysa passerade nyligen 3 miljarder kronor i förvaltat kapital. Nu breddar de sitt erbjudande genom att addera hållbara portföljer.
Robotrådgivning är här för att stanna. Den främsta nyttan är att nya aktörer bidrar till avgiftspress, bättre rådgivning och vassare fondval.
Bankutmanaren Lysa, som bland annat backas av Anders Borg, Christer Gardell och Karl-Johan Persson, passerade nyligen 3 miljarder kronor i förvaltat kapital. ”Vi växer snabbt nu”, säger grundaren Emilie Andersson.
Antalet betalande kunder har under 2019 vuxit med i genomsnitt 12 procent varje månad. Idag har Lysa fler än 23 000 kunder som har pengar på sina Lysakonton.
Som copywriter på McCann har Noak Garberg jobbat med kunder som E.on, Nordea och Getinge. Nu går han över till kundsidan när han blir marknads- och kommunikationsansvarig på Lysa.
Dagens Industri konstaterar att Lysa erbjuder den billigaste tjänsten bland robotrådgivarna.
Trots en skakig höst på finansmarknaderna har robotförvaltarna stått emot.
Avkastningen sedan årsskiftet varierar mellan något negativ till upp 5 procent.
Den digitala portföljförvaltaren Lysa plockade tidigare under sommaren in 40 miljoner i en finansieringsrunda. Nu växlar robotrådgivaren upp och förstärker teamet med Oscar Björklund från Izettle och Helena Olander från Carnegie.
Intresset för robotrådgivning inom finansbranschen ökar stadigt, men antalet svenska kunder är ännu så länge blygsamt. Di:s test av robotsparande hos några aktörer får efter ett år betyget godkänt.
Robotrådgivning är ett nytt fenomen på svenska finansmarknaden och nätbanker, nätmäklare och fondbolag börjar hakar på. Kunden ger grundinformationen – roboten placerar pengarna.
Bankutmanaren Lysa har även fått sparproffset Claes Hemberg på kroken. "Jag skulle gärna äga fler aktier i Lysa men det fanns inte så många till salu", säger han.
Karl-Johan Persson har investerat tungt i den svenska snabbväxaren Lysa.
I förra veckan framkom det att den tidigare finansministern Anders Borg och finansmannen Christer Gardell investerar i fondroboten Lysa. Nu står det klart att även H&M:s Karl-Johan Persson har investerat tungt i det snabbväxande bolaget.
"Fördelen är att fler nu kan få hjälp med sitt sparande, det är något som bara förmögna kunder fått tidigare. Finansbranschen har varit för dålig på att ta fram enkla och prisvärda lösningar."
Nu ska finansprofilerna Anders Borg och Christer Gardell ta Lysa till nästa nivå.
Svenska fondroboten Lysa får in 40 miljoner i nytt kapital från bland andra Anders Borg och finansmannen Christer Gardell.
Anders Borg och Christer Gardell investerar i robotrådgivaren Lysa med Nicklas Storåkers som medgrundare. Bolaget tar sammanlagt in 40 miljoner kronor.
Robotrådgivaren Lysa tar in 40 miljoner kronor i en nyemission för fortsatt expansion, med Christer Gardell som största investerare. Även ex-ministern Anders Borg blir ny delägare.
Robotrådgivaren Lysa kammar hem Anders Borgs första fintech-investering.
Sveriges tidigare finansminister Anders Borg och finansmannen Christer Gardell är några av investerarna när företaget bakom den svenska fondroboten Lysa tar in 40 miljoner kronor i nytt riskkapital.
Lysa växer snabbt och förvaltar 1 miljard kronor, en fyrdubbling sedan årsskiftet. För fortsatt tillväxt har Lysa genomfört en nyemission om 40 MSEK. Christer Gardell, grundare av Cevian, är största investerare i emissionen.
"Eftersom storbanker och nätmäklare tjänar mer på att sälja dyra fonder är det uppenbart att kundens bästa och bankernas intjäning inte går hand i hand", säger Emilie Andersson på robotrådgivaren Lysa.
"Det rullar på jättebra, vi närmar oss en halv miljard i förvaltat kapital. Vi ökar det förvaltade kapitalet med 20 % i månaden"
Flera sparrobottjänster har lanserats på kort tid. Jämfört med traditionella fondråd kapas avgifterna – rejält.
Hon trotsade rådet om att stanna på sin förra arbetsplats och valde istället att grunda den automatiska investeringstjänsten Lysa. I dag har Emilie Andersson lagt ned försöken att lösa allt på en gång – och lärt sig varför man ska lansera även om man inte känner sig redo.
Robotrådgivaren Lysa förvaltar nu en kvarts miljard kronor. Medgrundaren Emilie Andersson vill förändra incitamenten i finansbranschen, men är beredd på en hård kamp. "Det finns starka krafter och mycket marknadsföring bakom aktiv förvaltning", säger hon.
Ser vi till de underliggande fonderna som kapitalet placeras i är det uppstickaren som är stjärnan i robotklassen. Här finns genomtänkta val som går långt utanför den vanliga paletten av fonder och ETF:er.
Läs hela artikeln (bakom betalvägg)
Fintech-bolaget Lysa – som erbjuder robotförvaltning i fonder – släpper en företagslösning och möjliggör Swish-insättningar för privatpersoner. Startupen har nu 1.500 kunder och förvaltar 150 miljoner kronor, en ökning med 50 procent sedan i maj. "Allt fler hittar till vår tjänst utan marknadsföring. Kunder berättar för vänner och familj om oss", säger bolagets COO Emilie Andersson till Realtid.se
Intresset för Lysas robottjänst har ökat efter att konkurrenterna hoppat på tåget – och nu ska roboten även hjälpa företag att investera.
"Det tickar på bra just nu med både kunder och insättningar", säger medgrundaren Emelie Andersson.
"Vi har lägre avgifter och vi har fler underliggande aktier och räntepapper än någon annan, över 10 000 st, så vi tycker att vi har en jättebra produkt"
"Lysa är den bästa sparprodukt som jag stått bakom. Under mina år på Avanza lanserade vi flera bra sparprodukter som jag var riktigt stolt över. Men vi kunde aldrig riktigt hjälpa kunden med den viktigaste frågan alla ställde: ’var ska jag placera mina pengar? Lysa svarar på den frågan"
Di skriver om att allt färre besöker bankkontor och marknaden öppnas för en ny typ av personlig bankman robotrådgivaren.
Dagens Industri presenterar i ett uppslag att de höga fondavgifterna fortsatt göder fondbolagen.
"Uppfinningsrikedomen i fondbranchen när de gäller avgifter och nya dyra produkter är stor."
"När fondbolagen tvingas sänka avgifterna i räntefonder, eftersom det blir lätt absurt med avgifter som överstiger avkastningen i dagens lågräntemiljö, startar de istället andra alternativa fonder med högre avgifter."
Som avslutning konstaterar Dagens Industri:
"De största förhoppningarna ska sannolikt ställas på snabbfotade aktörer inom finansteknik, som tar fram lågkostnadstjänster som robotrådgivning. Nu finns det svenska aktörer som Lysa, uppbackat av bland andra Nicklas Storåkers"
SVD Testar fintechtjänster och ger sitt utlåtande om Lysa.
Som avslutning konstaterar Dagens Industri:
"Lysa är en bra tjänst som behövs. Det är okomplicerat att bli kund och tjänsten får pluspoäng för att man tillhandahåller billiga indexfonder."
SVD Testar fintechtjänster och ger sitt utlåtande om Lysa.
Som avslutning konstaterar Dagens Industri:
"Nu blir också allt mer av rådgivningen digitaliserad. Internationellt är det en tydlig trend att algoritmer räknar ut hur kunder placerar sina pengar bäst och här i Sverige finns ett par uppstickare som enbart sysslar med robotrådgivning. (visar Lysas tjänst)"
Den svenska robotförvaltaren Lysa vill ta upp kampen med traditionell bankrådgivning. På Di Digitals event Female Founders den 23 maj pitchar bolagets medgrundare Emilie Andersson inför en tung investerarjury.
Lysa offentliggör idag att Ernström & Co ledde den nyemission om 20 miljoner kronor som genomfördes under 2016. Andra delägare som deltagit är Nicklas Storåkers, Tomas Billing, Mathias Engdahl och Eirik Winter.
Patrik Adamson och Emelie Andersson retade sig på höga fondavgifter och dolda ersättningar. De bestämde sig för att göra något åt saken. Och tillsammans med utvecklaren Henrik Littecke startade de Lysa – en automatiserad kapitalförvaltningstjänst. Hittills har startupen tagit in 25 miljoner kronor och snart kan det bli dags för en ny kapitalrunda.
Fondroboten Lysa öppnar dörren för en enkel, billig och smart förvaltning.
Lysa lanserar idag en helt digital kapitalförvaltning baserat på nobelprisvinnande modeller till lägst avgift i Europa. Med Lysa investerar kunderna i över 6 000 bolag och 5 000 räntepapper till 0,27-0,38 % i avgift. Lägsta insättning är 1 000 kr.
Lysa backas upp av tidigare Avanza-chefen Nicklas Storåkers.
Nu tar den förre börs-vd:n och investeraren Nicklas Storåkers sats för att utmana finansbranschen. Inom kort lanseras robotrådgivaren Lysa.