Så här fungerar Lysa

Med Lysa får dina pengar möjlighet att växa utan att du behöver tänka på det. Allt du behöver göra är att svara på några frågor om vad du vill spara till. Vi tar sedan hand om resten och ger dig en bred och billig fondportfölj anpassad efter dig och dina behov.

Ett exempel på investeringsförslag. 59% Aktier och 41% räntor med inriktning bred

01

Få ett investeringsförslag

Börja med att svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål.

Ett ISK-exempelkonto vid namn "Sommarstugan" med fokus hållbar, 80% aktier och 20% räntor
Ett exempel sparkonto vid namn "Min buffert"

02

Öppna konto

Genom att acceptera investeringsförslaget öppnas automatiskt ett nytt Lysakonto med den fondportföljen. Det är gratis att öppna ett ISK-konto med Lysa – och du kan ha flera olika konton för olika typer av sparmål.

En graf som går uppåt på ett lysa konto

03

Sätt in pengar

När du sedan månadssparar/sätter in pengar på ditt Lysakonto så investeras de helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Vi ser även till att ditt sparande bibehåller rätt risk och rätt kurs genom s.k. automatiska ombalanseringar.

Anpassat för dig

Med Lysa anpassas varje portfölj automatiskt efter din situation och dina mål. Vi tar hand om allt det tekniska kring fondval, risknivå och ombalanseringar, så kan du fokusera på att nå dina mål och njuta av livet.

  • ISK-konto
  • Utvalda indexfonder
  • Rätt risknivå
  • Baserat på forskning
Ett barn som sitter med två vuxna på en restaurang

Vikten av en låg avgift

Över tid så spelar avgifter stor roll för den slutgiltiga avkastningen. I uträkningen nedan kan du själv se hur ditt sparande kan påverkas över tid.

15 777 kr

mer på ditt investeringssparkonto hos Lysa efter 10 år jämfört med en aktiefond med en avgift på 1,25 %*

Skapa konto

* Den genomsnittliga aktiefondavgiften i Sverige är 1,25 %. Läs mer om hur vi räknat .

Investeringsfokus

Som kund hos Lysa investeras dina pengar automatiskt i en portfölj med noga utvalda indexfonder och ETF:er - med låga avgifter och rätt risknivå. Du kan välja mellan två olika investeringsfokus.

Bred

Fokus på global exponering och maximal riskspridning. Dina pengar förvaltas i mer än 8 000 små och stora aktiebolag och 5 000 ränteinstrument.

Hållbar

Fokus på att reducera utsläpp av koldioxid i enlighet med Parisavtalet. Dina pengar förvaltas i omkring 1 000 bolag och 200 ränteinstrument.

Lika säkert som banken

För att du ska vara trygg med att dina pengar hanteras på ett säkert sätt bygger Lysa på teknik i absolut världsklass. Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och uppfyller därmed höga krav gällande skydd av kundens pengar. Läs mer om säkerhet.

Ett kassaskåp som står på en gräsplätt

Insättningsgaranti

Hos Lysa omfattas dina pengar av insättningsgaranti fram till att de investeras. Innan pengarna investeras ligger de på ett klientmedelskonto hos Danske Bank.

Du äger dina tillgångar

Dina pengar investeras i fondandelar som du äger. Om Lysa mot förmodan skulle gå i konkurs har du därför rätt till hela din investering samt ersättning från investerarskyddet.

Säker inloggning

Vi har byggt Lysa på en av finansvärldens modernaste och säkraste plattform för investeringar. All kommunikation är krypterad och vi använder enbart BankID för inloggning.

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.