Ränta på ränta kalkylator

Ränta på ränta-effekten bidrar till att ditt sparande kan växa exponentiellt över tid. Använd gärna vår ränta på ränta-kalkylator för att se vad effekten kan göra för dig och ditt sparande.

kr
kr
%

7% är det vi brukar räkna med för 100% aktier.

år

Längre sparhoristont ger mer effekt.

Totalt efter 20 år

1 059 509 kr

Varav 569 509 kr i avkastning

Totalt efter 0 år: 0 kr
Avkastning: 0 krMånadssparande: 0 krStartbelopp: 0 kr
IdagEfter 20 år
AvkastningMånadssparandeStartbelopp

Diagrammet visar ett simulerat räkneexempel. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Läs mer om hur vi har räknat .

Sätt igång din ränta på ränta-effekt redan idag!

Börja spara med Lysa

Räkneexempel

Ränta på ränta-effekten växer ju längre tiden går. Låt oss se hur den kan få ett månadssparande om 2 500 kr att växa över 1, 5 resp. 20 år. I exemplet räknar vi med 0 kr i startkapital och en snittavkastning om 7% per år.

Pil som går uppåt för att visa ränta på ränta effekten
En liten planta

Efter 1 år

Totalt värde: 31 126 kr

Insättningar: 30 000 kr

Avkastning: 1 126 kr

En medelstor planta

Efter 5 år

Totalt värde: 178 996 kr

Insättningar: 150 000 kr

Avkastning: 28 996 kr

En stor planta

Efter 20 år

Totalt värde: 1 276 015 kr

Insättningar: 600 000 kr

Avkastning: 676 015 kr

Så fungerar ränta på ränta-effekten

När du investerar kan du få avkastning, även kallad ränta, på dina pengar. Över tid får du avkastning, inte bara på de pengar du har satt in, utan även på den avkastning som dina pengar redan har genererat; du får ränta på ränta. Det är framför allt tre faktorer som avgör ränta på ränta-effektens storlek.

En stor planta in i ett ljust växthus

Den växer med tiden

Tänk på ditt sparande som en snöboll som rullar nedför en snötäckt backe. Ju längre tid den får rulla, desto större blir den. Och ju större den blir till ytan, desto mer snö kan den plocka upp varje meter och växa ännu mer, ännu snabbare. Och så fortsätter det. Det är därför tiden är ränta på ränta-effektens bästa vän.

Ett barn som står framför en snögubbe

Höga avgifter dämpar

Låga avgifter är A och O för en stark ränta på ränta-effekt. Avgiftens storlek påverkar nämligen hur dämpad effekten blir. Ju lägre avgift du betalar, desto mer snö tillåts vara kvar på snöbollen, vilket ger den bättre förutsättningar att växa än de bollar som varje år tappar större och större bitar till följd av höga avgifter.

En kvinnas ansikte med en sjö och en skog i bakgrunden

Viktigt med rätt risknivå

Ränta på ränta-effekten påverkas även av avkastningens (räntans) storlek. Förstås. Men viktigt att komma ihåg är att priset för möjligheten till hög avkastning ofta är en hög risk. Och hög risk är inte alltid rätt för alla. Tumregeln är: ju längre sparhorisont, desto högre risk. I kalkylatorn ovan kan du fylla i en årsavkastning som passar dig.

Låt Lysa göra jobbet

Med Lysa får dina pengar möjlighet att växa med ränta på ränta-effeketen utan att du behöver tänka på det. Allt du behöver göra är att svara på några frågor om vad du vill spara till. Vi tar sedan hand om resten och förvandlar varje insättning du gör till en klok investering.

Ett exempel på investeringsförslag. 59% Aktier och 41% räntor med inriktning bred

01

Få ett investeringsförslag

Börja med att svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål.

Ett ISK-exempelkonto vid namn "Sommarstugan" med fokus hållbar, 80% aktier och 20% räntor
Ett exempel sparkonto vid namn "Min buffert"

02

Öppna konto

Genom att acceptera investeringsförslaget öppnas automatiskt ett nytt Lysakonto med den fondportföljen. Det är gratis att öppna ett Lysakonto – och du kan ha flera olika konton för olika typer av sparmål.

En graf som går uppåt på ett lysa konto

03

Sätt in pengar

När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investeras de helt automatiskt enligt kontots fördelning. Vi ser även till att ditt sparande bibehåller rätt risk och rätt kurs genom s.k. automatiska ombalanseringar.

Det ska vara lätt att spara rätt!

Börja spara med Lysa

Ladda ner vår app

Spara ännu enklare med appen. Svara på några frågor om vad du vill spara till, sedan tar vi hand om resten och investerar varje insättning du gör helt automatiskt. Så enkelt är det!

App store logga
Google Play Store logga
Två mobiler som visar Lysas app

Tyckte du om artikeln?

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning. Det innebär i korthet att vi får förvalta kunders pengar. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi, på samma sätt som en bank, måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument. Att ha med sig är att du äger alla fondandelar du har hos oss och innan dina insättningar hunnit investeras omfattas de av den statliga insättningsgarantin.

Du kan läsa mer om säkerhet.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.