Ekonomisk frihet (“FIRE”)

Drömmer du om att bli ekonomiskt fri och gå i pension tidigt; göra en s.k. “FIRE” (Financial Independence, Retire Early)? Då har du kommit helt rätt. Här kan du enkelt räkna på hur mycket du behöver spara för att bli ekonomiskt fri - för alltid.

år
kr
kr

Tänk på att du kan räkna in din intjänade pension.

%

7% är det vi brukar räkna med för 100% aktier.

kr

Detta innebär en sparkvot på 7 % av din lön.

kr

Detta motsvarar en budget på 67 % av din lön.

Du är ekonomiskt fri om:

39 år

Då är du 69 år

30 år40 år50 år60 år70 år80 år90 år

Ålder

Grafen visar ett simulerat räkneexempel. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Läs mer om hur vi har räknat .

3 tips för att nå ekonomisk frihet

Att nå ekonomisk frihet och möjligheten att pensionera sig tidigt kräver en tydlig plan med skarpa gränsdragningar. Här är tre enkla tips som kan hjälpa dig att att snabbare uppnå ekonomisk frihet, även kallad “FIRE”.

1

Minska dina kostnader

Sänk dina utgifter genom att leva enklare. Fokusera på investeringar istället för konsumtion, vilket snabbt förbättrar din ekonomiska flexibilitet.

2

Öka din inkomst

Förbättra din ekonomi genom att söka högre lön, byta jobb eller börja frilansa. Undvik livsstilsinflation och återinvestera överskottet.

3

Månadsspara

Månadsspara i fonder så pengarna du sparar får möjlighet att växa. Återkommande insättningar maximerar ränta på ränta-effekten.

Hur fungerar "FIRE"?

FIRE står för "Financial Independence, Retire Early" och är en idé som bygger på att uppnå ekonomisk frihet och möjligheten att pensionera sig tidigare än vanligt. Genom att spara en hög andel av din inkomst, minimera utgifterna och göra smarta investeringar, är målet att ackumulera tillräckligt med kapital för att täcka levnadskostnaderna för resten av livet. Det gör att du inte längre är beroende av ett jobb utan är ekonomiskt fri att leva som du vill.

En man och en kvinna som tittar på varandra med flertalet hus i bakgrunden.

Fokus på sparkvoten

När det kommer till att nå FIRE, eller ekonomisk frihet, spelar sparkvoten en avgörande roll. Det är andelen av din inkomst som du sätter undan i sparande och investeringar. Ju högre sparkvot, desto snabbare kan du uppnå ekonomisk frihet. En sparkvot om 50% av din nettoinkomst är ambitiöst, men det kan markant påskynda din resa mot frihet.

En äldre kvinna som planterar blommor i en trädgård.

Hitta dina 4 %

Inom FIRE är 4 %-regeln en praktisk tumregel. Den innebär att du kan ta ut 4 % av det totala sparade kapitalet varje år, utan att riskera att pengarna tar slut. Detta innebär att du bör sträva efter att spara motsvarande 25 gånger dina årliga utgifter för att säkerställa att du kan pensionera dig tidigt.

En bäck med träd och blommor runt omkring.

Ha tålamod

Tid är en kritisk faktor inom FIRE. Att börja spara och investera tidigt är fördelaktigt då du maximalt kan utnyttja ränta på ränta-effekten. Detta är en process som kräver tålmodighet, disciplin och en långsiktig vision. Att konsekvent investera över tid är nyckeln till att gradvis bygga upp en betydande summa som du kan leva av.

Låt Lysa göra jobbet

Med Lysa får dina pengar möjlighet att växa med ränta på ränta-effeketen utan att du behöver tänka på det. Allt du behöver göra är att svara på några frågor om vad du vill spara till. Vi tar sedan hand om resten och förvandlar varje insättning du gör till en klok investering.

Ett exempel på investeringsförslag. 59% Aktier och 41% räntor med inriktning bred

01

Få ett investeringsförslag

Börja med att svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål.

Ett ISK-exempelkonto vid namn "Sommarstugan" med fokus hållbar, 80% aktier och 20% räntor
Ett exempel sparkonto vid namn "Min buffert"

02

Öppna konto

Genom att acceptera investeringsförslaget öppnas automatiskt ett nytt Lysakonto med den fondportföljen. Det är gratis att öppna ett Lysakonto – och du kan ha flera olika konton för olika typer av sparmål.

En graf som går uppåt på ett lysa konto

03

Sätt in pengar

När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investeras de helt automatiskt enligt kontots fördelning. Vi ser även till att ditt sparande bibehåller rätt risk och rätt kurs genom s.k. automatiska ombalanseringar.

Det ska vara lätt att spara rätt!

Ladda ner vår app

Spara ännu enklare med appen. Svara på några frågor om vad du vill spara till, sedan tar vi hand om resten och investerar varje insättning du gör helt automatiskt. Så enkelt är det!

App store logga
Google Play Store logga
Två mobiler som visar Lysas app

Tyckte du om artikeln?

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.