3 min läsning

Ingen kan se in i framtiden – därför ska du välja Lysa

Ända sedan tidernas begynnelse har människan spekulerat i framtiden och hur den kan komma att påverka deras liv, intressen och investeringar. Men vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända.

Varje dag händer det saker som påverkar våra nyhetsflöden, liv, sinnen och investeringar. Ibland mycket, ibland lite, ibland inte alls. Det kan vara att nya bolag startas, eller att andra går i konkurs. Att elpriset skenar eller dalar, att något land går ur en internationell union, eller att ett virus muteras och sprids vidare.

Då och då hör kunder av sig och frågar vad vi tror om det ena eller andra, och vad vi tycker att de borde göra. Ska de vänta med att göra en insättning tills efter X? Borde de pausa sitt månadsspar, satsa på Y eller gå all in på Z? Det enda raka, enkla, och tråkiga svaret som vi kan ge är: vi vet inte.

Vi vet inte

Vi vet inte om det blir X eller Y som kommer vinna nästa val. (Ingen vet.) Vi vet inte vad som kommer hända med viruset, elpriserna eller om det ena partiet ökar eller minskar sitt stöd. (Ingen vet.) Vi vet inte vilka bolag, sektorer eller marknader som kommer gynnas eller missgynnas om och när något kommer hända, eller hur det påverkar ditt sparande. (Ingen vet.)

Vi vet att vi inte vet

Det som skiljer oss från många andra aktörer, både bland förvaltare och "experter", är att vi är medvetna om att vi inte vet. Det här gör att Lysa inte passar alla, utan bara de som köper idén om att det inte går att se in i framtiden. Vårt jobb är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända. Därför är vår förvaltning baserad på fyra fundamentala regler: betala låga avgifter, investera brett, ha ett sparmål och fullfölj planen.

Vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända.

Det vi vet

För det enda vi med säkerhet kan veta om framtiden är att det kommer fortsätta hända saker. Bra, dåliga, konstiga, oväntade, galna, spännande, märkliga, roliga, otroliga, logiska, ologiska saker. Och att informationen om allt det som händer kommer att fortsätta växa. På bloggar, forum, flöden, löpsedlar, i poddar, grupper, fikarum och dagstidningar kommer vi att kunna fortsätta läsa om det som kan komma att förändra och omkullkasta allt, eller till och med göra så att världen går under (igen).

Att spara är att inte spekulera

Att spekulera på börsen genom att exempelvis försöka tajma marknaden eller hitta enskilda gömda vinnaraktier är både roligt, spännande och engagerande. Det är inget fel med det. Men Lysas tjänst är byggd för sparare, inte spekulanter. Och det finns några väsentliga skillnader mellan just spekulanten och spararen.

Medan spekulanten tror att det är möjligt att förutse och tjäna pengar på marknadens nycker och rörelser, har spararen förstått att man inte kan förutspå börsens kortsiktiga svängningar. Medan spekulanten rycks med i experters åsikter och satsar friskt på enskilda aktier, har spararen en plan och förstår värdet av att aldrig lägga alla ägg i samma korg.

Smart sparande är inte spännande

Att ha ett sparande med rätt risknivå och hålla sig till den sparplanen, i vårt och torrt, uppgång och nedgång, är varken särskilt spännande eller kul. Det ger inga kickar direkt, men kickar är inte heller något som vi anser ska driva ett långsiktigt sparande. Lysa är ett enkelt och evidensbaserat sparande som passar dig som söker sinnesfrid snarare än kortsiktig spänning. Det är därför vi brukar säga att smart sparande inte är spännande.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investeringsfilosofi

Skribent: [object Object]

Skribent: Noak Garberg

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.