Graf över andelen av Vanguards fonder som presterat bättre än jämförbara fonder över 1, 3, 5 och 10 år

1 min läsning

Därför gillar vi Vanguard Group

Finansbranschen fungerar inte som den borde. Anledningen är enkel - rådgivare, förvaltare och banker tjänar mer pengar om de säljer dyra produkter istället för billiga. Tyvärr innebär det att dyra fonder som betalar "kick-back" (provision) rekommenderas istället för bättre billiga alternativ.

I Lysas förvaltning är det helt centralt att vi aldrig tar emot kick-backs. Det gör att vi kan vara fullt fokuserade på att enbart välja de fonder som vi anser är det bäst för våra kunder. I många fall är det fonder från Vanguard Group. Det är inte för att vi har något speciell relation med Vanguard, vi tycker helt enkelt bara att de är väldigt duktiga.

Vanguard Group - världens största indexförvaltare

1975 förändrade Vanguard fondbranschen genom att lansera världens första indexfond. Idag förvaltar Vanguard smått otroliga 5,1 biljoner USD. Vanguard betalar inte distributören kick-backs eller någon annan slags kompensation (till exempel så kallade marknadsföringsbidrag). Det medför att det inte är så många plattformar som vill distribuera Vanguard. Därför är det inte lätt för en svensk investerare att investera med Vanguard då produkter från Vanguard helt enkelt inte är ett valbart alternativ på de flesta plattformarna.

Låga avgifter ger bättre avkastning

Anledningen att vi väljer Vanguard är att de ger en bra avkastning. En ny undersökning visar att 86 % av Vanguards fonder slår sina konkurrenter de senaste 5 åren och 94 % de senaste 10 åren. Det är inte så underligt, fonder med dyra avgifter ligger efter redan innan tävlingen har börjat och datan är entydig.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investeringsfilosofi

Har du några frågor?