1 min läsning

Vad händer om världen inte går under?

När börsen går ned är det naturligt att vara besviken. Hur ska man tänka? Vår styrelseledamot Bo Becker berättar.

"Nu rasar det - fly medan du kan", "Handelskriget här för att stanna", "Ny finanskris på gång" eller nu senast "Virusskräcken sänker allt i sin väg". Varje dag fylls våra flöden och våra sinnen av illavarslande spaningar, tweets och löpsedlar. Inte konstigt att vi ibland känner att hela världen verkar vara på väg att gå under. Att sitta still i båten när känslan är att båten sjunker och havet är på väg att förvandlas till en vulkan, är inte helt lätt. Vi förstår det och vill därför passa på att påminna dig om att båten, trots denna hysteri, fortsätter att flyta och att havet, trots att det stormar just nu, fortfarande är ett väldigt stort hav.

När det kommer till ekonomiska beslut är det viktigt att hålla sig till sin plan och inte låta känslorna styra. För känslor säljer (i dubbel bemärkelse - både klick hos journalister och innehav hos sparare), och rädsla är kanske den känsla som säljer allra bäst. Därför är det viktigt att då och då påminna sig om att varje nyhetssajt, mediehus, twittrare, podcast och journalist faktiskt tävlar mot varandra om exakt samma sak – en sekund av din uppmärksamhet, en delning eller en like. Just därför ser fler rubriker ut så här "Världens börser rasar – fly medan du kan", snarare än "Börsen gick ner idag – imorgon går den upp, eller ner, ingen vet".

Ur den här aspekten skulle vi på Lysa kanske vara Sveriges sämsta rubriksättare. Men till skillnad från andra jobbar inte Lysa för klick. Vår produkt är inte en känsla av rädsla, skräck eller förhoppningar. Den handlar om trygghet och förtroende. Och förtroende skapas när vi är ärliga med varandra. Så, helt ärligt: ingen vet inte hur börsen kommer gå imorgon eller om ett år (inte ens de som utger sig för att vara just börsexperter). Det vi däremot kan veta, baserat på historisk data, är att världens börser med större sannolikhet kommer att gå upp snarare än ner, på lång sikt. Sannolikt kommer världens alla index att fortsätta gå upp och ner och sannolikt kommer det också någon gång komma en recession följt av en återhämtning och vidare stigning. Och så vidare.

Vårt råd – lyssna på Bo (och på forskningen) och gör det som är bäst för ditt sparande – sitt still i båten. Ibland går det upp, ibland går det ner, men kom ihåg att resan är lång och sannolikt kommer värdet på dina pengar att växa över tid. Och även om media målar upp en domedagsstämning så fort börsen sjunker X %, så är det viktigt att komma ihåg att det är mycket mer sannolikt att världen kommer komma igen och fortsätta utvecklas, snarare än att den helt går under. Ibland kan den mest banala frågan också vara den mest nödvändiga att ställa oss själva då och då: vad händer om världen inte går under?

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investeringsfilosofi

Skribent: [object Object]

Skribent: Patrik Adamson

Har du några frågor?