1 min läsning

Vad händer om världen inte går under?

När börsen går ned är det naturligt att vara besviken. Hur ska man tänka? Vår styrelseledamot Bo Becker berättar.

"Nu rasar det - fly medan du kan", "Handelskriget här för att stanna", "Ny finanskris på gång" eller nu senast "Virusskräcken sänker allt i sin väg". Varje dag fylls våra flöden och våra sinnen av illavarslande spaningar, tweets och löpsedlar. Inte konstigt att vi ibland känner att hela världen verkar vara på väg att gå under. Att sitta still i båten när känslan är att båten sjunker och havet är på väg att förvandlas till en vulkan, är inte helt lätt. Vi förstår det och vill därför passa på att påminna dig om att båten, trots denna hysteri, fortsätter att flyta och att havet, trots att det stormar just nu, fortfarande är ett väldigt stort hav.

När det kommer till ekonomiska beslut är det viktigt att hålla sig till sin plan och inte låta känslorna styra. För känslor säljer (i dubbel bemärkelse - både klick hos journalister och innehav hos sparare), och rädsla är kanske den känsla som säljer allra bäst. Därför är det viktigt att då och då påminna sig om att varje nyhetssajt, mediehus, twittrare, podcast och journalist faktiskt tävlar mot varandra om exakt samma sak – en sekund av din uppmärksamhet, en delning eller en like. Just därför ser fler rubriker ut så här "Världens börser rasar – fly medan du kan", snarare än "Börsen gick ner idag – imorgon går den upp, eller ner, ingen vet".

Ur den här aspekten skulle vi på Lysa kanske vara Sveriges sämsta rubriksättare. Men till skillnad från andra jobbar inte Lysa för klick. Vår produkt är inte en känsla av rädsla, skräck eller förhoppningar. Den handlar om trygghet och förtroende. Och förtroende skapas när vi är ärliga med varandra. Så, helt ärligt: ingen vet inte hur börsen kommer gå imorgon eller om ett år (inte ens de som utger sig för att vara just börsexperter). Det vi däremot kan veta, baserat på historisk data, är att världens börser med större sannolikhet kommer att gå upp snarare än ner, på lång sikt. Sannolikt kommer världens alla index att fortsätta gå upp och ner och sannolikt kommer det också någon gång komma en recession följt av en återhämtning och vidare stigning. Och så vidare.

Vårt råd – lyssna på Bo (och på forskningen) och gör det som är bäst för ditt sparande – sitt still i båten. Ibland går det upp, ibland går det ner, men kom ihåg att resan är lång och sannolikt kommer värdet på dina pengar att växa över tid. Och även om media målar upp en domedagsstämning så fort börsen sjunker X %, så är det viktigt att komma ihåg att det är mycket mer sannolikt att världen kommer komma igen och fortsätta utvecklas, snarare än att den helt går under. Ibland kan den mest banala frågan också vara den mest nödvändiga att ställa oss själva då och då: vad händer om världen inte går under?

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investeringsfilosofi

Skribent: [object Object]

Skribent: Patrik Adamson

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.