Artiklar

4 min läsning

"En förmögen investerare kan objektivt känna sig fattig, exempelvis i förhållande till sina grannar."

4 min läsning

Home bias

På Lysa får du automatiskt en home bias, vilket innebär en övervikt mot den svenska marknaden.

Investeringsfilosofi

Man som sitter på ett kontor

2 min läsning

Tryggheten med ett buffertsparande

En skenande inflation, stigande räntor, höga elpriser och krig i Europa. I skakiga tider som dessa är det lätt att känna sig maktlös inför allt vi inte kan påverka. Att känna sig trygg i sin egen situation och privatekonomi har kanske aldrig varit viktigare – och här spelar bufferten en nyckelroll.

Fyra vita pilar som pekar neråt och fyra svarta pilar som pekar upåt

8 min läsning

Varför ska jag bry mig om avgift-på-avgift-effekten?

Alla kan spekulera men ingen kan förutse framtida avkastning. Vilka aktier, fonder, sektorer eller marknader som kommer vara "vinnarna" om 1, 5 eller 30 år är och förblir ett mysterium. Det enda vi vet om framtida avkastning, det är att fondavgiftens storlek har en avgörande betydelse. Ju högre avgift, desto mer urholkas kapitalet över tid. Precis som ränta-på-ränta-effekten, fast tvärtom – avgift-på-avgift-effekten.

Investeringsfilosofi

Emilie Andersson, Patrik Adamson och Henrik Littecke

6 min läsning

Checklista: 3 steg till en bättre privatekonomi

“Den bästa dagen att börja investera var igår – den näst bästa är idag.” Så brukar det heta när man pratar om sparande. Att det är viktigt att investera pengar råder det inga tvivel om. Men något som det inte pratas lika mycket om är de två steg vi bör göra innan vi börjar spara och investera – nämligen att betala av dyra lån och bygga en buffert. Här går vi igenom tre enkla steg för en bra privatekonomi och varför sparande på börsen inte alltid är det första och enda svaret.

3 min läsning

"Vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända."

3 min läsning

Ingen kan se in i framtiden – därför ska du välja Lysa

Ända sedan tidernas begynnelse har människan spekulerat i framtiden och hur den kan komma att påverka deras liv, intressen och investeringar. Men vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända.

Investeringsfilosofi

Man som sitter i soffa

3 min läsning

Lysa för företag

På Lysa vill vi sätta en ny standard för hur företag investerar sina pengar. Lysa för företag kombinerar en högklassig automatisk portföljförvaltning med en helt digital kapitalförsäkring – allt för att göra det så enkelt som möjligt för dig och ditt företag att investera.

Lysa för företag

2 min läsning

"Tjänsten passar alla typer av aktiebolag – stora som små"

2 min läsning

Passiv förvaltning för s.k. träda-bolag

Har du just sålt eller avvecklat verksamhet i ditt fåmansbolag? Eller kommer du göra det inom kort? Då kanske du funderar på hur du på bästa sätt kan få ut pengarna i privatekonomin och i samband med detta stött på begreppet “träda-bolag”? Begreppet avser möjligheterna att efter fem kalenderår ta ut pengarna till lägre skatt. Under denna tidsperiod kan det vara lämpligt att lägga pengarna i diskretionär förvaltning, t.ex. inom ramen för Lysas förvaltningstjänst.

Lysa för företag

Man som håller i en mobiltelefon

3 min läsning

Kapitalförsäkring eller värdepappersdepå – vad är bäst för ditt företag?

Som företagskund kan du teckna och investera genom både värdepappersdepå och kapitalförsäkring. Men vad skiljer de åt och vilken sparform passar ditt företag bäst?

Lysa för företag

Två män som ler mot kameran

4 min läsning

Lista: Topp 10 Lysa Hacks

På Lysa vill vi göra det lätt att spara rätt. Därför strävar vi hela tiden efter att utveckla tjänsten och göra den ännu enklare för dig att använda. Nedan följer 10 smarta hacks som gör att du får ut det mesta, av det bästa, med Lysa.

Produkt

Har du några frågor?