Man och kvinna som står på ett kontor

4 min läsning

4 regler för ett bra sparande

"Hur ska jag spara mina pengar?" är en av de vanligaste frågorna vi får på Lysa. Det finns så många olika sätt att spara på och varje dag matas vi med tips, råd och teorier gällande börsen, investeringar och framtiden. Men enligt oss är det inte så svårt. Här kommer våra fyra regler för ett bra fondsparande.

På Lysa vill vi göra det lätt för dig att spara rätt. Vi har därför valt ut marknadens, enligt oss, bästa indexfonder för att din investering ska bli så diversifierad och bra som möjligt, samt förhandlat (och fortsätter förhandla) ner priset för dessa produkter, så att din avgift för att spara blir så låg som möjligt.

Vår investeringsmetod är baserad på historisk data, sannolikhetslära och Nobelprisvinnande forskning, och håller sig till fyra enkla grundregler:

  1. Betala låga avgifter
  2. Sprid dina investeringar
  3. Ta risker du kan hantera
  4. Fullfölj din sparstrategi

Grundregel 1: Betala låga avgifter

Över tid så spelar avgifter stor roll för den slutgiltiga avkastningen. Höga avgifter som tas från ditt sparande, år efter år, gör att ditt kapital urholkas och dämpar den så berömda ränta-på-ränta-effekten.

Inom finans betyder ett högt pris (hög avgift), att den dyrare produkten ligger efter redan innan tävlingen om bäst avkastning har börjat. Så hur kommer det sig att så många aktörer rekommenderar dyra produkter? En stark anledning är att de tjänar mer pengar själva på att sälja just sådana till sina kunder.

Hur Lysa hjälper dig:
Lysa investerar dina pengar i noga utvalda aktieindexfonder och ränteinstrument, med stor riskspridning till en riktigt låg kostnad. Som kund betalar du i snitt 0,4 % i total avgift, inklusive vår förvaltningsavgift, underliggande fondavgifter och transaktionskostnader).

Grundregel 2: Sprid dina investeringar

Den andra grundregeln handlar om diversifiering och att sprida sina investeringar. Det talas ofta om att inte "lägga alla ägg i samma korg” och vad det egentligen handlar om är att minska risken i sitt sparande genom ökad diversifiering.

Det vanligaste sättet att diversifiera sitt sparande är att öka antalet aktier i portföljen, då minskar den specifika bolagsrisken. Ju fler bolag du investerar i, desto stabilare avkastning kan du förvänta dig. Att investera i många svenska bolag är jättebra. Men det är viktigt att också öka den geografiska spridningen med fler utländska bolag, och därigenom minska risken relaterad till enskilda länders ekonomier och valutor.

Hur Lysa hjälper dig:
Utöver de största globala bolagen investerar Lysa i sin breda investeringsinriktning även i flera tusen småbolag och bolag på tillväxtmarknader, vilket resulterar i en ännu godare diversifiering och bredare portfölj.

Grundregel 3: Ta risker du kan hantera

Som vi alla vet går börsen upp och ner. Om du sparar till barnen och har en sparhorisont på över 15 år kan du ha en betydligt större andel aktier i din portfölj (med högre förknippad risk och förväntad avkastning), än om du exempelvis sparar till en kontantinsats för en lägenhet inom tre år. Samma sak gäller om du har ett eventuellt behov av pengarna tidigare.

Om målet med ditt sparande är väldigt kortsiktigt (<1 år), är vår rekommendation att inte spara med Lysa eller placera pengarna på börsen överhuvudtaget, utan att ha pengarna på ett sparkonto (med sparränta och insättningsgaranti).

Hur Lysa hjälper dig:
Genom att anpassa risknivån efter dina förutsättningar och din sparhorisont, och bibehålla den risknivån över tid genom automatiska ombalanseringar, säkerställer Lysa att du har möjlighet att få en så god riskjusterad avkastning som möjligt. Det är viktigt, dels för att du själv inte ska bli för orolig och sälja av aktier när börsen går ner (se grundregel 4), samt för att säkerställa att du inte tar mer risk än vad som är lämpligt, baserat på ditt sparmål.

Grundregel 4: Fullfölj din sparstrategi

Att sätta upp en sparplan och följa den utan att låta känslorna eller tidningsrubrikerna styra kräver tålamod och uthållighet. Det är omöjligt att veta när marknaden är högt eller lågt värderad och därefter försöka tajma marknaden. Om man kunde veta det vore det hur enkelt som helst att bli stormrik väldigt snabbt (och det är det ju tyvärr inte).

Det lilla vi vet om framtiden är att ingen vet vad som kommer hända. Därför är Lysas investeringsmetod baserad på det vi faktiskt vet - historisk data, sannolikhetslära och Nobelprisvinnande ekonomisk forskning.

Hur Lysa hjälper dig:
Som kund hos Lysa investeras dina sparpengar automatiskt i noga utvalda indexfonder med bred riskspridning och låga avgifter, till en risk anpassad efter just dig, din sparhorisont och livssituation - allt enligt dessa fyra grundregler. Och genom att månadsspara har du ett enkelt och helt automatiskt sparande. Lysa övervakar, ombalanserar och förbättrar din portfölj kontinuerligt och ser till att dina pengar får bästa möjliga förutsättningar att växa över tid, så att du kan få mer tid till annat (mycket viktigare här i livet) än börsen, fondval och räntekurvor.


Lycka till med ditt sparande

På Lysa vill vi önska dig ett stort lycka till med ditt sparande. Oavsett om det blir med oss eller med någon annan så är vår rekommendation till dig att följa dessa fyra grundregler när du sätter upp ditt långsiktiga fondsparande. (Och sedan låta tiden, bolagen och marknaden i stort börja jobba för dina pengar.)

Om du har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss, antingen genom att skicka ett meddelande i inloggat läge (om du redan är kund) eller genom att mejla till kontakt@lysa.se.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investeringsfilosofi

Skribent: [object Object]

Skribent: Noak Garberg

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.