4 min läsning

"Har du haft tjänstepension på tidigare arbetsplatser? Då har du troligen ett eller flera s.k. fribrev."

4 min läsning

Vad är ett fribrev – och hur påverkar det min pension?

Har du haft tjänstepension på tidigare arbetsplatser? Då har du troligen ett eller flera fribrev – alltså pensionspengar som finns kvar hos ett försäkringsbolag, men som inte längre fylls på. Många har flera fribrev utan att veta om det. Att förstå och hitta sina fribrev kan göra stor skillnad för din framtida pension. Här går vi igenom vad ett fribrev är, hur du kan ta reda på om du har några – och vad du bör tänka på om du vill flytta dina fribrev.

Privatekonomi

5 min läsning

"Ju tidigare du börjar spara till barnbarn, desto mer kan sparandet växa – tack vare ränta på ränta."

5 min läsning

Spara till barnbarn – så funkar det!

Att spara till sitt barnbarn är en fin gest – men kanske ännu viktigare: det kan bli ett värdefullt stöd i framtiden. För även om pengar inte är allt, kan ett sparande skapa trygghet och möjligheter den dag barnet tar studenten, söker bostad eller funderar på att studera vidare.

Produkt

4 min läsning

Så beskattas och deklareras ditt ISK

Hur beskattas ett ISK och hur deklarerar du det? Från 2025 införs en skattefri nivå på 150 000 kr som höjs till 300 000 kr år 2026. I den här guiden går vi igenom hur ISK beskattas, hur du deklarerar och vad du behöver tänka på inför nästa deklaration.

Privatekonomi

5 min läsning

Det orange kuvertet – Vad betyder det för din pension?

Varje år dimper det ner i brevlådan – det orangea kuvertet. För många känns pensionen fortfarande långt borta, men det är också en perfekt påminnelse om att se över din framtida ekonomi. Ett av de viktigaste valen du kan göra är att flytta din pension till en lösning med låga avgifter och ett smartare sätt att investera. Här går vi igenom varför Lysa kan vara ett bra alternativ för dig – och hur du gör flytten smidig.

Privatekonomi

Få ut mer av din skatteåterbäring

5 min läsning

Få ut mer av din skatteåterbäring – investera istället för att spendera

Får du tillbaka pengar på skatten? Många ser skatteåterbäringen som en chans att unna sig något extra – vilket förstås är helt okej. Men vad händer om du istället investerar pengarna och låter dem växa med ränta på ränta-effekten? I den här guiden går vi igenom varför det kan vara smart att investera, när det är bättre att spara och hur du undviker restskatt i framtiden.

Privatekonomi

4 min läsning

"Att fortsätta månadsspara när börsen skakar kräver mod och ibland nerver av stål."

4 min läsning

Oro på börsen? Så här kan du tänka.

Just nu är det skakigt på börsen, och vi förstår att det kan kännas jobbigt. Att se sitt sparande minska i värde är aldrig roligt, och det är helt naturligt att känna oro.

Investeringsfilosofi

4 min läsning

De viktigaste tipsen för en bra pension

Att maximera sin pension kan kännas som en komplex uppgift. I den här artikeln delar jag med mig av mina tips för hur du kan ta kontroll och känna dig trygg med din pension.

Privatekonomi

Triangel med de olika delarna av pensionen.

4 min läsning

Det svenska pensionssystemet: Hur hänger allt ihop?

Det svenska pensionssystemet består av tre delar och brukar liknas vid en pyramid. Syftet är att ge dig ekonomisk trygghet efter att du slutat arbeta. Den allmänna pensionen kan ses som grunden i din pension och som därefter drygas ut med tjänstepension och privat pensionssparande. Beroende på hur mycket du tjänar under ditt arbetsliv kan storleken på varje del variera, men för de allra flesta kommer den allmänna pensionen att utgöra den största delen av din framtida pension. Men vad innebär de olika delarna? Och hur hänger allt ihop egentligen?

Privatekonomi

En person som sitter framför en dator i ett kontorslandskap

3 min läsning

Har jag en kollektivavtalad eller en individuell tjänstepension?

Tjänstepension kan vara ett snårigt område och det finns ett par saker att hålla koll på om man vill göra förändringar, exempelvis att flytta sin pension. En av dessa är om min pension är så kallad kollektivavtalad eller individuell. I den här artikeln reder vi ut begreppen och ger tips på hur du får tag i informationen.

Privatekonomi

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.