Osäkert läge: "hur ska jag tänka kring mitt sparande nu?"
2022-01-25
I osäkra tider med höjda elpriser, inflationssiffror och räntor är det fullt naturligt att känna oro och fråga “hur ska jag göra med mitt sparande?“. Samtidigt är det viktigt att inte låta känslorna idag styra ditt långsiktiga sparande för nästa 10, 20 kanske 30 år. Men att göra just ingenting är lättare sagt än gjort.
Det är naturligt att känna oro
I Sverige och runt om i Europa rusar inflationen, elpriser slår rekord och räntorna höjs. Samtidigt fortsätter Rysslands invasion av Ukraina. Vi förstår om du känner dig orolig och, som ett resultat av detta, tänker på din egen situation, ekonomi, lån, utgifter och sparande. Mitt i detta osäkra läge vill vi på Lysa passa på att påminna dig om vikten att inte låta känslorna styra utan att hålla fast vid din långsiktiga sparplan.
Låt inte känslorna styra
Såvida ditt sparmål inte har förändrats är vår rekommendation att fortsätta spara och följa planen (i synnerhet när det känns motigt). Om planen fortfarande är att spara till barnen, eller pensionen, eller sommarstugeköpet om 10 år, och din risknivå är anpassad därefter -- är vår rekommendation att inte gå in och förändra din portfölj eller ta ut pengarna i panik. Fortsätt att månadsspara och försök att inte låta händelser ingen av oss kan kontrollera, påverka detta. Det är lättare sagt än gjort. Det enskilt största misstaget som sparare gör är att låta just känslor påverka strategin och försöka tajma marknaden, bl.a. genom att sälja när det har gått ner (i väntan på att det ska fortsätta ner) -- för att sedan komma tillbaka när värdet redan har hunnit gå upp.
Zooma ut och få perspektiv
När det kommer till sparande och börsnedgångar är det lätt att zooma in och blåsa upp det röda. Som långsiktig sparare är tiden din allra bästa vän och så är även fallet när det kommer till att få perspektiv på kortvariga upp- och nedgångar. De blåa pilarna i bilden nedan pekar ut några branta nedgångar de senaste åren till följd av bl.a. höjda räntor, brexit, handelskrig och införandet av tullar, spridningen av covid-19 eller som i början av detta år, invasionen av Ukraina, inflation och höjda räntor.
Ingen vet vad som kommer att hända
I början av 2022, innan Ryssland invaderade Ukraina, innan räntorna började höjas och inflationen rusa, hade få kunnat ana att vi just nu skulle sitta där vi sitter. Ingen vet hur resten av året kommer att utvecklas och ingen vet hur börsen kommer gå imorgon eller om ett år. Det vi däremot vet är att när det kommer till långsiktigt sparande så är det viktigt att hålla sig till planen och inte låta känslorna styra. Kom ihåg att resan är lång och att det är betydligt mer sannolikt att börsen kommer komma igen och fortsätta utvecklas, snarare än att allt helt går under.
Vi finns här för dig om du vill prata. Mejla kontakt[at]lysa.se eller ring oss på [08-525 035 70](tel:08-525 035 70).
Lästips:
Vad händer om världen inte går under?
Från augusti 2019: oro på marknaden till följd av införande av handelstullar*
Vad händer om världen inte går under (den här gången heller?)
Från februari 2020: oro på marknaden när Coronaviruset började spridas
Ingen kan se in i framtiden -- därför ska du välja Lysa
Från oktober 2020: oro på marknaden inför stundande presidentval i USA