Man och kvinna som tittar på en datorskärm

3 min läsning

Rätt risk (på gott och ont)

Att ha rätt risknivå i sitt sparande är extremt viktigt för att vi ska ha rimliga förväntningar, kunna fortsätta månadsspara och följa sparplanen och samtidigt sova gott om natten. Tumregeln är att ju längre sparhorisont du har i ditt sparande, desto högre risk kan du ta.

“Du erbjuds att investera hela ditt sparkapital i tillgångar som förväntas ge en avkastning på 6 % under 1 år. Det finns dock en risk att du kan förlora 20 % av ditt sparkapital. Hur väl motsvarar det din riskbenägenhet?”

Det här är en av de frågor som vi ställer till alla våra nya kunder innan vi tar fram ett individanpassat investeringsförslag. Frågan i sig låter kanske en aning torr och teoretisk. Men när börsen i praktiken sätter oss och vårt sparande på prov så är det en viktig frågeställning att ha med sig för att inte plötsligt börja agera impulsivt och avvika från den långsiktiga sparplanen.

Hög risk känns bra när börsen går upp – och jobbigt när börsen går ner

Och om det är en sak som förenar alla sparare, i synnerhet de med stor andel aktier, så är det att vi älskar när börsen går upp. Att logga in och se våra sparpengar växa, med stora gröna pilar rakt upp, känna att allt är på väg åt rätt håll (uppåt, framåt) och att vi har fattat helt rätt beslut, det är en riktigt härlig känsla.

Om hög risk i uppgång känns lätt så känns hög risk i nedgång tuffare. När börsen dyker och krockkuddarna i form av räntefonder är få till antalet, blir portföljens fall följaktligen större. Ingen sparare i världen tycker det är kul när deras sparpengar tillfälligt minskar i värde och enligt beteendeforskning (loss aversion) känns nedgångar dessutom sämre, än vad uppgångar känns bra.

Fortsätt månadsspara och följ din sparplan

När börsen går upp blir vi glada, när börsen går ner blir vi ledsna. Det är så det fungerar. Självklart kan vi bli besvikna, oroliga och stressade när det faller. En impuls många får är att då gå in och ändra reglerna i sin sparplan - antingen genom att justera fördelning, eller att fly i panik och sälja av sina tillgångar. Det är sällan en bra idé. Det jobbiga (nedgången) har redan hänt och det enda sättet att på riktigt påverkas av tillfälliga nedgångar, det är sälja av innehaven och därigenom realisera förlusten.

Om premissen för ditt långsiktiga sparande är intakt, ex. spara till barnen, barnbarnen, pensionen eller ett långsiktigt månadssparande utan direkt mål, då är vår rekommendation, som alltid, att följa din sparplan och inte försöka tajma marknadens upp- och nedgångar. Om något däremot har förändrats i din sparplan, ex. att du väntas behöva pengarna tidigare, är det viktigt att du går in och uppdaterar dina svar i inloggat läge, så att vi kan ta fram ett nytt investeringsförslag med en uppdaterad risknivå baserat på den nya situationen.

Tänk längre

Vi investerar på börsen för att den på sikt ska generera en positiv avkastning och få våra sparpengar att växa. Men en årlig snittillväxt om 5-7 % sker som vi alla vet inte kvartal för kvartal eller år för år. Det är inget vackert spikrakt streck som sakta och stadigt går snett uppåt, utan snarare en volotatil resa med upp- och nedgångar. Exakt när det svänger upp eller ner vet ingen men i snitt och över tid har börsen historiskt sett haft en uppåtgående trend. Glöm inte: Time in the market beats timing the market.

Under börsens tillfälliga rus eller ras, kan det ibland vara nyktert tröstande att ta ett steg tillbaka och tänka lite längre - gå ifrån dagliga inloggningar och uppdateringar, till att mentalt förflytta sig till den plats och det år då vårt sparande kommer i mål. Då, om det är år 2027, eller 2035, eller 2050, kommer de kortsiktiga branta upp- och nedgångarna att se ut som små hack i kurvan. Men det är då och nu är nu. Och imorgon är en ny dag och då kan börsen gå upp eller ner, ingen vet.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investeringsfilosofi

Skribent: [object Object]

Skribent: Noak Garberg

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.