Spara privat till pensionen

Drömmen om en härligare pension börjar alltid med ett första steg. Med Lysa vid din sida tar vi det tillsammans. Det är aldrig för sent att börja spara!

Spara nu - njut senare

Komplettera din allmäna- och tjänstepension med ett privat pensionssparande i ett ISK-konto hos Lysa. Vi hjälper dig att få en anpassad fondportfölj med rätt fonder och rätt risknivå baserat på när du vill gå i pension.

Ett äldre par som står framför ett hus

Små summor idag gör stor skillnad i längden

Ju tidigare du börjar investera desto mer hinner dina pensionspengar växa till sig. Detta tack vare den s.k. ränta-på-ränta-effekten. Testa vår pensionskalkylator och se hur mycket dina pengar kan växa.

Investera med Lysa
Konto utan ränta
Efter 0 år
0 kr0 kr
IdagEfter 30 år

Diagrammet visar en hypotetisk jämförelse. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Läs mer om hur vi har räknat .

Lysa tar hand om allt

Ett äldre par som sitter på en restaurang

Din egen fondportfölj

Baserat på Nobelprisvinnande forskning har vi valt ut några av marknadens bredaste och billigaste indexfonder och ETF:er. Och förhandlat ner priset för dessa. Och lagt ihop dem till en färdig fondportfölj för dig att börja pensionsspara i.

En äldre kvinna med ett barn på en lekplats

Anpassad för dig

Allt du behöver göra är att berätta hur länge du vill spara, så ser vi till att just din portfölj får rätt risknivå för just ditt pensionssparande. Varje insättning du gör investeras sedan automatiskt och vi justerar din portfölj årligen, ju närmare du kommer pensionen. 

En äldre kvinna står utomhus och ler mot solen

Automatisk utbetalningsplan

Med Lysa kan du enkelt sätta upp en automatisk utbetalningsplan för ditt privata pensionssparande. Det fungerar precis lika enkelt som det låter – du skriver in en summa som varje månad ska föras över från ditt Lysakonto till ditt bankkonto. 

Pensionens olika delar

När du går i pension kommer du inte att få lön på samma sätt som när du arbetar. Istället kommer du få en pensionsutbetalning varje månad. Summan av denna pension är personlig och bygger i huvudsak på tre delar:

Allmän pension och PPM

Det här är den del av pensionen som du får varje månad från staten. Den baseras på dina tidigare inkomster såsom lön, föräldraledighet, studier m.m. och hur mycket du har arbetat.

Tjänstepension

Denna del av pensionen baseras på avsättningar som har gjorts av din/dina arbetsgivare under åren. Omfattningen av denna styrs bl.a. av lön, kollektivavtal och arbetstid.

Privat pensionssparande

Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen är det klokt att ha ett privat pensionssparande. Precis som namnet avslöjar handlar detta om ett privat sparande i t.ex. fonder.

Det är aldrig för sent att börja!

Kom igång med ditt sparande nu

Vanliga frågor

Det svenska pensionssystemet är i grunden uppbyggt i tre delar: den allmänna pensionen, tjänstepensionen och den privata pensionssparandet.

Den allmänna pensionen är den grundläggande pensionen som betalas ut av staten och finansieras av skattebetalarna. Tjänstepensionen är en pensionsförmån som arbetsgivare kan erbjuda till sina anställda. Dessa delar är en bra grund för pensionen, men det är viktigt att komma ihåg att de inte alltid räcker till för att upprätthålla den livsstil du önskar ha som pensionär.

Genom att spara privat till din pension kan du öka dina chanser att ha en bekväm pension. Sparande till pensionen är också fördelaktigt eftersom det ger dig möjlighet att få avkastning på dina pengar över tid. Ju tidigare du börjar spara, desto mer tid har dina pengar att växa genom ränta-på-ränta-effekten. Detta innebär att du kan få ut mer pengar i pension om du börjar spara tidigt.

Det finns flera fördelar med att pensionsspara privat, bl.a.:

  • Trygghet. När du sparar privat till din pension, ökar du tryggheten för din ekonomiska framtid. Du behöver inte oroa dig för att du inte ska ha tillräckligt med pengar när du går i pension.

  • Ökad kontroll. Genom att spara privat till din pension har du också ökad kontroll över hur mycket pengar du har tillgängligt när du går i pension. Det kan hjälpa dig att skapa en plan för din framtid och att känna dig mer självsäker i din ekonomi.

  • Flexibilitet. Om du sparar privat till din pension har du också mer flexibilitet när det gäller att bestämma när du vill gå i pension och hur du vill använda dina pengar.

Hos oss pensionssparar du privat på ISK. Det gör att du får ett enkelt pensionssparande som schablonbeskattas årligen på din deklaration. Det gör att när det väl är dags att börja ta ut pengarna är de redan skattade och klara.

När det börjar bli dags för dig att börja betala ut till pensionen eller du vill börja använda delar av ditt sparade kapital kan du lägga upp en återkommande utbetalning på ditt konto. Välj mellan att ta ut ett fast belopp per år, en årlig procent av det totala kapitalet eller ett måldatum när du vill ha tagit ut alla pengar från kontot. Därefter väljer du vilket datum pengarna ska betalas ut varje månad och till vilket konto. Svårare än så är det inte.

Ja, om du har ett privat pensionssparande på ISK på ett annat institut eller bank kan du flytta det till Lysa genom att beställa en ISK-flytt direkt på ditt Lysakonto. Flytten medför ingen skatteeffekt och Lysa tar inte ut någon kostnad för flytten. Däremot kan vissa avsändande institut ta ut en kostnad för ISK-flytt och de vi i dagsläget vet tar ut en avgift för en ISK-flytt är Opti, Alpcot och Strivo. Om du är osäker kan du alltid höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare. Privat pensionssparande på andra kontotyper, så som pensionsförsäkring eller IPS kan däremot inte flyttas till Lysa.