Ett par som går på stranden med solnedgången i bakgrunden

4 min läsning

Så maxar du pensionen

Din framtida pension är ett resultat av lön, tjänstepension, allmän pension och det antal år du är i arbetslivet. Men det finns också andra faktorer som spelar in och som ger dig stora möjligheter att påverka din pension. Och det bästa är att det aldrig är för sent att börja.

1 ) Se över din pension Besök minpension.se för att få en samlad överblick över alla pensioner och hur mycket pengar som betalats in hittills. Pensionsprognosen hjälper dig att få en tydlig och överskådlig bild över vad du kan förvänta dig att få i pension vid en viss ålder i framtiden. Kanske blir du glatt överraskad - eller så kan det ge en kick i baken att komma igång med sparandet.

2 ) Se över dina valmöjligheter När du har fått koll på vilka pensioner du har idag och var de finns är det dags att kika lite extra på dina möjligheter att påverka. Ett bra första steg är att kolla upp om dina pensioner är privata eller kollektivavtalade, vilket ger dig olika möjligheter. Är du osäker på skillnaden kan du läsa mer i denna artikel.

För de pensioner som är privata har du stora möjligheter till förbättringar. Här är det bl.a. klokt att se över avgiften och innehållet i pensionsförsäkringen. Det finns stora vinster att hämta med en låg avgift och att förvaltningen har en risknivå som är anpassad för dig och din pension.

För privata pensioner kan vi på Lysa hjälpa dig flytta dina tidigare tjänstepensioner (s.k. fribrev) till oss. Då kan du få en evidensbaserad förvaltning med låga avgifter och en risknivå anpassad för dig. Vi hjälper dig dessutom att justera risken över tid, i takt med att utbetalningarna börjar närma sig. Läs mer om detta här.

Har du istället eller också en kollektivavtalad pensionsförsäkring motsvarande ITP/BTP eller liknande kan du besöka avtalat.se för att få koll och tips.

3 ) Starta ett privat sparande och låt pengarna jobba för dig Även om tjänste- och allmänna pensionen är en stor del av din totala framtida pension är det alltid smart att ha ett privat pensionssparande. Det är ett långsiktigt sparande som med fördel placeras i fonder eller aktier för att få så hög riskjusterad avkastning som möjligt.

Ett tips är att välja en summa och sätta upp ett automatiskt månadssparande, så kan du luta dig tillbaka och låta sparandet sköta sig självt. Med Lysa är det enkelt att komma igång och du får alltid ett sparande anpassat för dig med rätt risk utifrån dina mål och sparhorisont. Kom ihåg att även små belopp växer sig stora över tid. Vill du se vad ett månadssparande kan göra för dig och din pension, testa vår ränta-på-ränta kalkylator.

4 ) Planera uttagen smart När du närmar dig pensionsålder är det dags att börja fundera på hur pengarna bäst tas ut, även kallat för “uttagsplanering”. Här är det smart att säkerställa att du har en rätt risk för din situation och uttagsplanering, så att du ex. inte har för stor del räntor för tidigt och därigenom riskerar att förlora viktig avkastning. Eller tvärtom, för mycket aktier för nära inpå dina uttag vilket medför en alltför hög risknivå.

Med Lysa får du alltid en anpassad risknivå utifrån din planerade pensionsålder och antal år som pengarna ska tas ut över. Det ger dig inte bara en godare natts sömn med vetskapen att dina pengar har rätt risknivå, utan kan även ge me i pension till dig.

Den andra saken som är bra att se över är att inte välja en för snabb utbetalningstid. I takt med att vi blir äldre och medellivslängden ökar är det klokt att också tänka på att pengarna ska räcka längre - hela livet. Att ta ut pensionen under en alltför kort tid kan även ge större skatteeffekter, beroende på storleken på kapitalet.

5 ) Planera lagom mycket Fundera över vad som är viktigt för dig utifrån framtida mål och nuvarande situation. Känns det som att kalkylen går ihop? Om inte kan det vara klokt att se över utgifterna och om det finns några kostnader som går att dra ner på. Lever du i ett förhållande är det klokt att prata ihop sig med sin partner för att sätta en gemensam målbild. Här kan ni tillsammans labba i vår kalkylator för ekonomisk frihet för att hitta en balans mellan att leva gott nu och i framtiden.

6 ) Kom igång Känns det tungt att komma igång? På Lysa vill vi göra det lätt att spara rätt och lätt att komma igång. Det gäller oavsett om du vill börja spara privat i fonder eller flytta pensionen. Du kan enkelt skapa ett gratis konto här på webben eller ladda ned appen. Genom att komma igång redan idag får du tiden på din sida och ger ditt sparande de bästa förutsättningarna att växa.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Privatekonomi

Skribent: [object Object]

Skribent: Mats Jarl

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.