VD har ordet: Corona och hur man bör tänka
2020-03-15
Bästa kunder,
Vi är i ett speciellt läge. Spridningen av Corona (Covid-19) har ökat och ingen vet med säkerhet vad som kommer att hända. Jag förstår att många av er känner oro. Jag vill därför dela med mig av mina tankar om situationen och hur man som sparare bör agera.
Det viktiga just nu
Corona-virusets spridning har två effekter. Den ena berör människors hälsa - liv och död, den andra rör ekonomin. Det behöver inte sägas att den första är viktigast. Vi måste alla ta vårt gemensamma ansvar och hindra smittspridningen och stödja vårdpersonal. Vi måste bidra till bästa möjliga förutsättningar för vård för de som blir riktigt sjuka.
Den globala ekonomin påverkas av virusets framfart och de politiska åtgärder som genomförs. Ekonomisk aktivitet har saktat in och marknadspriser på aktier har sjunkit. Gick det att förutspå nedgången? Går det att veta hur marknaden kommer gå framgent? Nej, men det går att undvika de vanligaste felen som sparare gör: Att överge sin strategi och låta känslorna styra.
Låt inte känslorna styra sparandet
Som så ofta, när det kommer plötsliga kriser, finns det högljudda förespråkare på båda sidor av spektrat. Alarmism (det värsta som har hänt) vs. Normalism (snart återgå till vardag). Det är lätt att dras med i binära förklaringsmodeller och börja agera därefter. Detta gäller, i allra högsta grad, sättet vi förhåller oss till vårt sparande.
Det är viktigt att komma ihåg att marknadsnedgångar inte är ovanliga. Mellan 1980 och 2020 minskade värdet på aktier:
- Mer än 10 % hela 14 gånger (en så kallad korrektion)
- Mer än 20 % inte mindre än 8 gånger (en så kallad björnmarknad)
Det innebär att den typiske spararen upplever många nedgångar under sin livstid. Vi önskar alla att vi kunde förutse nedgångar, sälja av innan det går ned och återinvestera innan marknaden börjar gå upp igen. Tyvärr kan ingen förutse framtiden. Det bästa alternativet är att investera brett, billigt och inte ta mer risk än man kan hantera.
Nyckeln är att vara förberedd
Vår investeringsmetod är baserad på fakta och forskning. Den är byggd för att klara både uppgångar och nedgångar, så även denna. Vi brukar säga att smart sparande inte är spännande. Det är en strategi, som bygger på att man lugnt och metodiskt följer sin långsiktiga sparplan, i både upp- och nedgångar. I lägen då börsen faller kan det ibland krävas en vilja av stål för att följa sin plan. Därför gör Lysas system det automatiskt.
Med det sagt är det viktigt att man känner sig bekväm med sitt sparande. Om ditt sparmål eller tidshorisont har förändrats och du känner att du är på väg att förlora pengar som du inte har råd att förlora, då kanske du har för hög risk i ditt sparande. Då kan du göra en ny lämplighetsbedömning och öka andelen räntor i ditt sparande.
Vad händer nu på Lysa?
De senaste tre veckorna har uttagen från Lysa ökat jämfört med normalt - en fullt naturlig reaktion. Men den genomgående trenden är att Lysas-kunder följer sina sparplaner genom att månadsspara och investerar. Totalt har kunder investerat 340 miljoner kronor de senaste tre veckorna. Min rekommendation är att fortsätta följa din plan och inte låta tillfälliga känslor, hur starka de än må vara, ta överhanden.
Om du har frågor eller funderingar är du varmt välkommen att maila oss på kontakt@lysa.se eller ringa på 08-525 035 70.
Var försiktiga och ta hand om varandra.
/Patrik Adamson, VD på Lysa