Man som sitter på ett kontor

2 min läsning

Tryggheten med ett buffertsparande

En skenande inflation, stigande räntor, höga elpriser och krig i Europa. I skakiga tider som dessa är det lätt att känna sig maktlös inför allt vi inte kan påverka. Att känna sig trygg i sin egen situation och privatekonomi har kanske aldrig varit viktigare – och här spelar bufferten en nyckelroll.

Vad är en buffert?

Buffert, krigskassa, emergency fund, trygghetskonto, sparkonto – kärt barn har många namn. En buffert är i regel en summa pengar som ligger tryggt och säkert på ett sparkonto, nära till hands om något oförutsett skulle hända.

Plötsligt händer det

Något oförutsett kan exempelvis vara att bilen går sönder, hunden behöver opereras eller att du blir sjukskriven. Det handlar om saker som händer i livet, med kännbara kostnader till följd. Om eller när oturen är framme är det väldigt skönt med en buffert på plats. Utan en buffert kan den plötsliga kostnaden resultera i dyra lån eller att man behöver sälja av pengar som är investerade på börsen, i fonder eller liknande. Då investeringar går upp och ner är det inte är säkert att du just där och då får tillbaka det investerade kapitalet.

På vilket konto ska jag ha mitt buffertsparande?

Hela idén med ett buffertsparande är att du enkelt ska kunna få tillgång till dina pengar när du behöver dem. Framför allt kan det bidra till en känsla av trygghet; vetskapen om att du har täckning, att det löser sig, om något skulle hända – det är något som får många att sova lite godare om natten. En buffert ska placeras på ett sparkonto med insättningsgaranti och ränta. På det sättet får pengarna möjlighet att växa (lite åtminstone) samtidigt som de skyddas av den statliga insättningsgarantin.

Hur stor buffert borde jag ha?

Storleken på en buffert är upp till var och en. På Lysa brukar vi som tumregel rekommendera två-tre månadslöner före skatt, men det kan vara olika beroende på vem du är och var du befinner dig i livet. Är du exempelvis förälder, bor i villa, har två bilar, husdjur, båt och sommarhus, då behöver du en betydligt större buffert jämfört med om du exempelvis är student som bor i en hyresrätt. Den viktigaste måttstocken är känslan av trygghet och vetskapen att du och de dina skulle klara sig om något jobbigt inträffar.

Kan jag buffertspara hos Lysa?

Ja, det kan du. Med Sparkonto Auto kan du spara med rörlig ränta och insättningsgaranti från våra samarbetspartners. Logga in som kund och klicka på "Öppna konto" så kan du enkelt välja att öppna ett nytt sparkonto. Här finns även möjlighet att månadsspara, samt göra interna överföringar mellan spar- och investeringskonton.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Privatekonomi

Skribent: [object Object]

Skribent: Noak Garberg

Har du några frågor?

Nej. Vi har i dagsläget ingen app. Däremot är vår hemsida mobilanpassad så att den är enkel att använda från mobilen. Du kan även ladda ned vår hemsida som ett bokmärke till din mobils hemskärm. På så vis får du Lysa som en app, nästan.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål på vårt sparkonto med ränta.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning. Det innebär i korthet att vi får förvalta kunders pengar. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi, på samma sätt som en bank, måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument. Att ha med sig är att du äger alla fondandelar du har hos oss och innan dina insättningar hunnit investeras omfattas de av den statliga insättningsgarantin.

Du kan läsa mer om säkerhet.

Lysa är en automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning. När du blir kund får du svara på några frågor för att kunna ta del av vårt investeringsförslag och när du signerat avtalen digitalt med ditt BankID är det enda du behöver göra att göra en insättning eller sätta upp ett automatiskt månadssparande. Sedan sköter vi resten åt dig. Dina insättningar investeras automatiskt och vi ser till att hålla din valda risknivå (målfördelning) över tid.

Ja. Du kan välja mellan vårt hållbara och breda investeringsfokus när du blir kund. Lysa Hållbar fokuserar på hållbarhetsaspekten genom att bl.a. exkludera vissa typer av bolag och branscher. Valet av investeringsfokus är helt upp till dig och Lysas avgift är precis densamma oavsett vad du väljer (0,15 - 0,24 %). Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.