Pressmeddelande: Lysa sparkonto blir Sparkonto Auto

2023-05-15

Endast ett av tre svenska hushålls sparpengar finns på bankkonton med ränta*. Därför lanserar Lysa ‘Sparkonto Auto’ som gör det enkelt för kunden att få ränta på sina pengar.

Lysa är störst på digital kapitalförvaltning i Norden

Lysas målsättning är att göra sparande enkelt och effektivt. Lysa är störst i Norden på digital kapitalförvaltning med fler än 100 000 kunder som tillsammans investerar mer än 20 miljarder kronor i fonder hos Lysa. Nu kompletteras erbjudandet med Sparkonto Auto för sparande på sparkonto med ränta, statlig insättningsgaranti** och fria uttag.

Lysas mission är att göra det lätt att spara rätt. Med Sparkonto Auto vill vi göra det ännu enklare för ännu fler att få ränta på sina pengar, säger Patrik Adamson, VD på Lysa.

Det är inte underligt att en liten del av hushållens pengar ger ränta

Ökad inflation och stigande bolåneräntor sätter press på de svenska hushållens ekonomi. Att spara på ett sparkonto med ränta är ett enkelt sätt att få ut mer av sina pengar. Trots det är det färre än en tredjedel av alla hushålls besparingar som ligger på ett räntebärande konto enligt en analys av Dagens Industri i april 2023. Det är inte underligt då räntan på sparkonton under lång tid har varit låg och det gjorde inte så stor skillnad för hushållen var pengarna sparades. Det är även krångligt att sätta sig in i vilket konto man ska välja, hålla koll på överföringar och övervaka ränteläget.

Lysa löser det genom automatisering

Sparkonto Auto är ett samarbete mellan Lysa och utvalda partners. Först ut är Collector Bank AB (under namnbyte till Norion Bank AB) och Borgo AB. Med Sparkonto Auto placerar Lysa kundens pengar automatiskt hos dessa institut, där pengarna genererar ränta (för närvarande 2,9 %) och skyddas av statlig insättningsgaranti. När en partner justerar sin ränta omfördelar Lysa automatiskt kundens pengar för att säkerställa en fördelaktig ränta. Det här innebär också att kunden kan få tillgång till utökat skydd genom insättningsgaranti från flera institut.

Samarbetet med Lysa ger oss möjlighet att skapa mer värde för fler sparare, samtidigt som det bidrar till en ytterligare inlåningskälla för oss, säger Martin Nossman, VD Collector Bank.

Vi är glada att inleda samarbete med Lysa, ett företag och koncept vi beundrar och som erbjuder ett schysst, transparent och modernt sätt att spara. Genom samarbetet får Lysas kunder tillgång till ett tryggt sparande hos Borgo, där man vet att pengarna enbart används till att vara med och finansiera bolån med låg risk till kreditvärdiga kunder i Sverige, säger Adam Lewenhaupt, Chief Commercial Officer på Borgo.

Samarbetet med Collector och Borgo låter oss maximera kundvärde genom diversifiering och automation, säger Patrik Adamson, VD på Lysa.

Fullt kundfokus och transparens

Lysas affärsmodell bygger på en plattformsavgift som i snitt för Lysas kunder är 0,2% per år. Genom att enbart ta betalt direkt från sina kunder vill Lysa bygga en ny typ av affärmodell där bolaget har alla incitament att alltid göra det som är bäst för kunden.

*I en analys av Dagens Industri i april 2022 “Gratispengar från kunderna göder bankernas vinstrally”

**Genom Sparkonto Auto placeras kundens insättningar på ett klientmedelskonto hos respektive partner som omfattas statlig insättningsgaranti enligt beslut av Riksgälden. Genom insättningsgarantin har insättaren rätt till ersättning för sammanlagda insättningar hos institutet (dvs. hos varje partner), inklusive insättningar på klientmedelskonto, med ett belopp om högst 1 050 000 kr. Utöver detta belopp kan insättare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen så snart som möjligt och senast 3 månader från den dag institutet försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.

Snabbfakta om Lysa: Lysa lanserades 2017 och företaget är baserat i Stockholm, Sverige. Lysa förvaltar över 20 miljarder kronor för fler än 100 000 betalande kunder i Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. Lysa ägs av grundarna Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke, teammedlemmar och backas upp av entreprenörer som har byggt mångmiljardföretag som Pricerunner och Avanza (Nicklas Storåkers), Trustly (Carl Wilsson) och Acne (Mikael Schiller), institutioner som Neudi Ventures och SEB, Anders Borg (fd. finansminister) samt företagsledare som Karl-Johan Persson (ordförande H&M), Christer Gardell (grundare Cevian) och Eirik Winter (VD för BNP Paribas Group i Norden).

Snabbfakta om Collector Bank: Collector Bank är specialiserade på finansieringslösningar för företag och privatpersoner, med särskilt fokus på medelstora företags behov. Vi är företagens komplement till traditionella storbanker. Företagserbjudandet omfattar fastighetskrediter, företagskrediter och factoring samt betallösningar. Våra tjänster för privatpersoner inkluderar privatlån, faktura- och delbetalningstjänster, kreditkort och sparkonton. Collector Bank AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm.

Snabbfakta om Borgo: Borgo är ett svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken samt Persson Invest, Proventus, Real Alliance Invest och Neptunia Invest och ytterligare investerare. Borgo drivs fristående och fokuserar på att finansiera och erbjuda bostadskrediter. Genom en struktur där flera starka aktörer går samman som ägare och förmedlare av krediter, kombinerat med moderna processer, skapas förutsättningar för att kunna erbjuda attraktiva bolån till konsumenter, samt attraktiva sparkonton, på ett ekonomiskt hållbart vis.